Terapija

Nesunkūs pratimai kūnui – laisvė nuo skausmo



Nestiprūs raumenų spazmai sukelia 95 % nugaros ir kaklo srities skausmų

Dažniausias žmonių patiriamas skausmas – apatinės nugaros srities skausmas, todėl pabandysime nustatyti tipišką gydymo kursą tiems, kurie dėl vienos ar kitos priežasties kenčia tokį skausmą ir ieško pagalbos. Dažniausiai pirmiausia konsultuojamasi su savo šeimos gydytoju.

Gydytojas paklausia, kas galėjo sukelti skausmą, ir tikriausiai rekomenduoja pailsėti keletą laisvadienių. Jei skausmas stiprus, kartais jis nurimsta, tačiau gydytojas išrašo ir skausmo malšinamųjų vaistų bei vaistų nuo uždegimo, kad sušvelnintų simptomus ir padėtų atsikratyti pagrindinės priežasties – uždegimo, vadinamo funkciniu artritu. Gydytojai diagnozuoja artritą, kai neįsivaizduoja, iš kur skausmas gali kilti.

Funkcinis artritas negali sukelti nugaros skausmo!

Jei skausmas išnyksta, gerai. Devyniasdešimt penki procentai tokių gydymo būdų yra neveiksmingi. Gydytojai nėra parengiami suprasti, diagnozuoti ir gydyti raumenų ir kaulų skausmų. Neteisingai suvokdami savo tikslus, daugelis gydytojų nepripažįsta to, jog jie ignoruoja tokio tipo problemas, ir sako, kad pacientas turi atsipalaiduoti, tikėdamiesi, jog sritis, kurioje kyla uždegimas, atsipalaiduos ir išgis. Nugaros ir kaklo skausmai yra labai paplitę visose pasaulio šalyse. Nustatyta, kad 80 % patiriančiųjų nugaros skausmus patenka į ligoninės, negalėdami dirbti dėl minkštųjų audinių spazmų. Nugaros skausmus sukelia ne diskas ar sąnariai. Pagrindinis skausmo šaltinis – minkštųjų audinių spazmai.
Jei pacientui nepagerėja, gydytojas siunčia jį ištirti rentgeno spinduliais ir tada, laikydamas prieš save nuotrauką bei studijuodamas rezultatus, jis gali pamatyti susiaurėjusį tarpą tarp slankstelių. „Aha! – jis sušunka. – Jums stuburo išvarža arba turite degeneracinių disko problemų." Ši žinia išgąsdina pacientą ir sukelia įvairių siaubingų minčių.
Žodžiu „diskas" šiame kontekste trumpiau vadinamas tarpslankstelinis diskas, kuris yra disko formos raumenys, kurie kartu skiria ir jungia stuburo kaulus. Disko centre, vadinamame branduoliu, yra aliejinių savybių turinčio skysčio, kuris sušvelnina poveikį, patiriamą kūnui judant (stovint, vaikštant ar bėgant). Išorinis disko žiedas, vadinamas annulus, susideda iš tankiai susipynusių pluoštinių audinių sluoksnio, kurie palaiko branduolį savo vietoje suteikdami jėgos ir palaikydami struktūrą.
Diskai veikia kaip amortizatoriai. Jie apsaugo mūsų stuburo slankstelius. Taip pat sukuria ertmes tarp slankstelių, kad nugaros nervai nebūtų suvaržomi.
Rentgenogramoje gydytojas gali pamatyti blyškią erdvę tarp dviejų slankstelių, tarkime L4 ir L5, ketvirto ir penkto juosmens slankstelių, ir tada prieina prie išvados, kad šie du kaulai pakito.
Jis taip pat gali spėti apie disko išvaržos galimybę, kas reikštų, jog išorinis žiedas įtrūko ir skystis po truputį teka lauk. Tai ne tik sumažina ertmę tarp slankstelių, tampa priežastimi nugaros nervų spazmų, kurie sukelia kojų, pėdų, rankų ar plaštakų skausmą ir silpnumą.
Nustatęs problemą, gydytojas siunčia klientą pas terapeutą, kuris naudoja nugaros tempimo pratimus, kad tarp slankstelių atsirastų daugiau vietos, tikėdamasis, kad diskas sugrįš į ankstesnę poziciją. Jei to nepakanka, jis rekomenduoja operaciją. Taip pat šeimos gydytojas gali nusiųsti savo pacientą pas chirurgą ortopedą, kuris atliks labai daug tyrimų, tarp jų ir tyrimą magnetiniu rezonansu, kad pažiūrėtų, ar minkštieji stuburo raumenys yra labai pažeisti, ar jie kliudo nervą. Tada gydytojas gali rekomenduoti operaciją.
Devyniasdešimt penki procentai atvejų neturi nieko bendro su skausmu. Skausmą dažniausiai sukelia minkštųjų audinių spazmai. Taigi skausmas buvo netinkamai nustatytas ir paskirtas disko gydymas, kuris gali būti neveiksmingas dėl to, jog problema – minkštųjų audinių spazmai. Pacientas dažniausiai susitaiko su mintimi, jog turės gyventi su skausmu. Jis turi atsisakyti šokių, bėgiojimo, nes tai sukelia skausmą. Kėlimas ar lenkimasis į priekį gąsdina mus taip pat. Pasėdėję vis tiek jaučiate skausmą. Jūs negalite gyventi be skausmo.

Kūno skausmo priežastis – lėtiniai ir aštrūs minkštųjų audinių spazmai

Visi mes turime raumenų, kurie nuolatos susitraukia ir priverčia kai kurias kūno vietas sustingti, tačiau daugeliu atveju skausmo nejaučiame, nes nuo tam tikro susitraukimų kiekio mūsų nervų sistema išjungia mūsų pojūčius. Mes nebejaučiame tos kūno dalies. Ši vieta sustingsta. Tačiau staiga patyrę tam tikrą stresą, pavyzdžiui, tam tikrų emocinių ar psichologinių problemų, kurias sukelia santykių ar darbo nemalonumai, mūsų raumenys susitraukia smarkiau ir sukelia skausmą.
Daugelis žmonių žino, ką reiškia, kai jų kojas ir pėdas sutraukia mėšlungis. Raumenys staiga susitraukia į mazgą, dėl kurio atsiranda nežmoniškas skausmas, tačiau, laimei, tęsiasi neilgai. Su šiuo skausmu dažniausiai susiduria sportininkai, kai raumenys gauna didesnį nei įprastą krūvį.
Kaip jau minėjau, kiekvieno iš mūsų raumenyse ir jungiamuosiuose audiniuose atsiranda spazmų, tačiau tai neskausminga iki tol, kol stresas nepriverčia jų ir minkštųjų audinių susitraukinėti, sukeldami jų skausmą. Šis skausmas gali būti nuo nedidelio raumenų skausmo iki labai stiprių spazmų.
Patyrę nemalonių pojūčių nugaroje, žmonės sako: Ak, kažkas negerai su mano nugara. Štai, kaip mes esame mokomi mąstyti: problema kyla kauluose, diskuose ir sąnariuose.

Trys raumenų spazmų etapai

Mūsų nugarai patiriant spazmus, paveiktą plotą dažniausiai skauda, nes raumenys stipriai spazmuoja, kad skystis neištekėtų iš savo ertmių. Smulkios kraujagyslės, vadinamos kapiliarais, kurios tiekia kraują ląstelėms, yra suspaudžiamos, todėl reikiamas ląstelėms išlikti gyvybingoms medžiagų –deguonies ir kitų , – kurias gabena kraujas, kiekis nepasiekia ląstelių. Raumenys ir fascijos yra nepamaitinami, jiems tenka per daug krūvio. Raumenų ir fascijų spazmus sukelia psichologinė ir emocinė savigyna, tokia kaip neigimas, vertinimas, perkėlimas, puolimas, atsitraukimas. Raumenys tampa nebe tokie energingi, daug reikalaujantys, priklausomi.
Raumenų ląstelės negauna pakankamai maisto ir tuo pačiu metu persidirba, nes jas visą laiką veikia susitraukimai. Tai sukuria tris skausmo ciklus:
1) pirmasis lygmuo: raumenų tempimas pereina į lengvą skausmą. Šiame etape skausmas ir gėlimas bando patraukti jūsų dėmesį. Jei atliktumėte tinkamus pratimus, šiuos simptomus galėtumėte nesunkiai sumažinti;
2) antrajame lygmenyje raumenys ir jungiamieji audiniai smarkiau susitraukia ir mažiau skysčių patenka į ląsteles. Mikroplyšiai ((mikroskopiniai pjūviai) sujungti surandėjusiais audiniais. Jie neelastingi, todėl neleidžia raumenims judėti ir dar labiau priverčia juos įsitempti, o tai dar labiau sumažina apytaką. Tai užburtas ciklas;
3) trečiajame lygmenyje surandėjusių raumenų padaugėja, jie užima sveikų raumenų vietą. Šioje stadijoje skausmas yra labai stiprus, o jungiamieji audiniai išsausėję ir trapūs. Jie netenka drėgmės ir išsitempia, kyla labai stiprus skausmas. Taip pat skausmas plinta ir galūnės pradeda stingti, raumenys susilpnėja. Visi simptomai, medikų nuomone, reiškia, kad susidūrėte su disko problemomis. Rekomenduojama operacija. Kai kas nors turi tik vieną įrankį – plaktuką – visa kita atrodo kaip vinys. Medicinos pasaulis mato nugaros skausmą kaip diskų ir sąnarių problemą. Jie nemato to, kas yra akivaizdu.

Geros naujienos: laisvė nuo skausmo

Geros naujienos: kiekviename iš šių lygmenų galime vienaip ar kitaip atkurti ir išgydyti audinius.

Man pačiam geriau pažinti šį sindromą teko, kai būdamas trisdešimt ketverių su juo susidūriau šokdamas diskotekoje. Staiga pajutau stiprų nugaros skausmą ir nebegalėjau daugiau šokti. Tiesą sakant, sunkiai parėjau namo, nes vos galėjau pakelti kojas. Kitą rytą negalėjau atsistoti. Ropojau ramstydamasis rankomis ir keliais kaip mažas vaikas, tačiau negalėjau atsistoti, nes tai kėlė per daug skausmo ir mane gąsdino.
Vienu momentu mėgavausi atletišku ir lanksčiu kūnu, galvodamas, jog esu tobulos fizinės formos, mokiau kitus šokti, judėti ir tempti raumenis. Po akimirkos jaučiuosi kaip luošas aštuoniasdešimtmetis senis, kurio gyvenimas jau baigiasi.
Nuėjęs pas gydytoją sužinojau diagnozę: disko problema. Gydytojas rekomendavo tipinius gydymo būdus, kuriuos anksčiau apibūdinau, tačiau niekas neveikė. Po to apsilankiau pas daugybę gydytojų, kurie mane tampė ir badė stuburą, kad sugrąžintų mano diską į vietą, tačiau niekas jo net nepalietė. Po to nuėjau pas tuos, kurie užsiiminėjo chiropraktika, akupunktūrininkus ir pusiausvyros grąžintojus – niekas nepadėjo.
Galėjau pagaliau vaikščioti, tačiau visada susidurdavau su daug sunkumų ir skausmu. Pasėdėjus daugiau nei penkias minutėms ir bandant vėl atsistoti mano nugarą suimdavo intensyvūs spazmai. Tai tęsėsi keturis mėnesius, o po to daugiau nei metus San Diege lankiausi pas kūno terapeutą, kurio specializacija buvo raumenų spazmai. Jis apžiūrėjo mano nugarą ir pradėjo mankštinti paveiktą sritį, skverbdamasis vis giliau ir giliau. To niekas anksčiau nedarė. Masažuotojai bandė paveikti šią sritį, tačiau tai tebuvo viena iš viso kūno masažo dalių.
Šis terapeutas mankštino mane apytiksliai dvidešimt minučių ir atsikėlęs pajutau, kad man pagerėjo. Intuityviai žinojau, kad šis žmogus man pagelbės. Jis paaiškino, kad skausmas kilo iš giliai esančiuose raumenyse prasidėjusių spazmų. Tai atrodė tiesa ir pats pagalvojau: „Man reikia persikraustyti čia, kad galėčiau išnaudoti šio žmogaus pagalbą." Tai buvo ganėtinai kraštutinis sprendimas, tačiau, patikėkite manimi, kai ištinka tokio lygio skausmas, visas gyvenimas susitelkia į jį ir niekas kitas nebėra svarbu.
Taigi persikrausčiau į tą vietovę, kad nuolatos lankyčiausi pas terapeutą. Po penktojo užsiėmimo jaučiausi aštuoniasdešimčia procentų geriau. Po penkiolikos seansų pasijaučiau devyniasdešimt penkiais procentais sveikesnis, todėl tęsiau gydymą bei kruopščiai treniravausi namie. Galiausiai po dvidešimto ar dvidešimt penkto apsilankymo mano skausmas dingo.
Po to pats pradėjau mokytis San Diege ir susidraugavau su šiuo terapeutu. Mes pradėjome mokytis vienas iš kito, vesti konsultacijas ir galiausiai išmokau, kaip atpalaiduoti raumenų spazmus. Taip pat pradėjau mokyti žmones apie nugaros skausmą, iš kur jis kyla ir kokio laipsnio spazmai veikia raumenis. Spazmų laipsnių sąvoka yra svarbi, nes tai padeda žmonėms suprasti, kad tai, ką jie patiria, atsiranda per ilgą laikotarpį, tačiau padėtį galima pakeisti, netgi jei tai reikalauja daug laiko.

Kodėl minkštuosius raumenis veikia spazmai?

Kodėl raumenis pradeda veikti lėtiniai spazmai? Mano atveju priežastys buvo aiškios: tuo metu dirbau 10–12 valandų per dieną septynias dienas per savaitę, neturėdamas jokio privataus gyvenimo, miegojau ne daugiau kaip penkias valandas per naktį. Buvau jaunas ir stiprus, tačiau mano kūnas buvo narciziškos struktūros –krūtinė iškilusi aukštai, apkrova nugarai didžiulė, pečiai atstatyti ir kaklas visada įsitempęs. Mano atveju dubuo pasislinko į priekį, pastūmė apatinę nugaros dalį į priekį ir nenormaliai išlenkė nugarą. Dėl to atsirado gilus ir lėtinis apatinės nugaros ir dubens srities minkštųjų audinių spazmas. Tai taip pat susiję ir su jausmų suvaržymu, nenoru parodyti, jog tau reikia pagalbos ar kad esi pažeidžiamas. Įvaizdis labai svarbu. Štai kaip aš gyvenau.
Lėtinis raumenų spazmas perėjo į nuolatinį skausmą, kuris trukdė judėti, kėlė skausmą sėdint, pavojų šokant. Net vaikščiojimas kėlė skausmą. Buvau suluošintas – koks šokas! Su šiuo košmaru susiduria milijonai žmonių, tačiau liūdniausia šios istorijos dalis yra ta, jog daugelis jų ne tokia diagnozė ir gydymas, todėl jie neatsikrato skausmo ir jaučiasi bejėgiai save išgydyti.
68-ių metų verslininkas atvyko susitikti su manimi savo atostogų San Diege metu. Jam mane kažkas rekomendavo. Jis pasakojo, kad prieš aštuonerius metus jam buvo diagnozuota nugaros išvarža. Jis nesioperavo, tačiau visą laiką jautė skausmą ir daugiau nebegalėjo užsiimti savo mėgstamiausiomis sporto šakomis – golfu ir tenisu.
Bandydamas aptikti jo skausmo šaltinį suvokiau, kad problema kilo ne apatinėje jo nugaros dalyje, kaip buvo diagnozuota, tačiau ten. kur apatinėje sėdmenų dalyje esantys raumenys susijungia su viršutine dubens dalimi. Aš apžiūrėjau šią vietą, paliečiau, stuktelėjau ir pajutau, kad ta vieta buvo kieta kaip uola. Galiausiai pasakiau jam: „Nemanau, kad skausmas kyla iš disko. Manau, kad kalti raumenys, kurie yra per daug įsitempę."
Pirmosios konsultacijos metu atpalaidavau kai dalį spazmų ir po to jis pasijuto šešiasdešimčia procentų geriau. Pirmą kartą jis jautė palengvėjimą, todėl tęsė gydymą. Po penkių susitikimų jis pasijuto visiškai sveikas, tačiau toliau lankėsi iki aštunto susitikimo, kad įsitikintų, jog spazmai tikrai dingo. Taip pat patariau jam, kaip elgtis kiekvieną dieną, kad ši sritis atsipalaiduotų.
Šis verslininkas nebeturėjo vilties kada nors išgyti ir kada nors vėl žaisti tenisą ar golfą. Toliau bendravome telefonu ir jis pasakojo man, kad po kelių mėnesių jis jau reguliariai užsiiminėjo mėgstamiausiomis sporto šakomis ir nejautė jokio skausmo, tik nedidelį tempimą, kurį pašalindavo ilsėdamasis ar atlikdamas kai kuriuos pratimus.
Tai tipinė istorija, kai pratimai kūnui padeda atsikratyti lėtinio raumenų skausmo. Galėčiau pasakoti šimtus istorijų apie žmonės, kurie ateidavo pas mane galvodami, jog jų skausmas yra nepagydomas. Aš padėdavau jiems sugrįžti į gyvenimą be skausmo. Matau, jog skausmo negali sukelti tik disko ar sąnarių disfunkcija, tačiau gali raumenų spazmai, todėl juos ir gydau.

Kūno laikysena ir raumenų spazmai

Kaip anksčiau pasakojau, viena iš dažniausių raumenų ir kaulų skausmo priežasčių atsiranda tada, kai mūsų kūno struktūra iškrypsta. Tai sukelia įtampą, nes dėl gravitacijos mes vis tempiami žemyn. Kai, pavyzdžiui, dubuo pasislenka į priekį, padidėjęs nugaros išlinkimas reiškia, kad žemesnieji slanksteliai negali tvirtai palaikyti viršutinių slankstelių. Kai slanksteliai neturi atramos, miofasciniai audiniai tampa atraminiai. Tai raumenys, kurie turi labai tvirtai laikyti kaulus, todėl jie vis labiau kietėja ir tampa vis skausmingesni.
Šalindamas skausmą pirma bandau pašalinti kai kuriuos simptomus, tokius kaip raumenų spazmai, tačiau tuo pačiu metu stebiu visą kūno struktūrą, kaip kiekviena dalis yra susijusi su kita, pradedu jungti šias dalis, kad atkurčiau laikyseną. Tai vadinu struktūrinio balanso sukūrimu. Kai raumenų spazmai atsipalaiduoja ir skausmas dingsta, klientas jau nebepatirs tokio paties skausmo, nes jo laikysena tampa taisyklingesnė ir raumenys gali atsipalaiduoti.

Emocinis ir psichologinis susilaikymas – pagrindinė minkštųjų audinių spazmų priežastis

Kitas skausmo aspektas – nervinės sistemos įtaka. Smegenys siunčia nervams informaciją: „Man reikia laikytis. Man reikia išlaikyti šią padėtį." Turiu kontroliuoti savo ašaras ir pyktį, neparodyti, jog man nesvetimi jausmai, slėpti juos pasąmonėje. Raumenys paklūsta, susitraukia ir perduoda tą pačią žinutę kitiems audiniams, kurie laiko raumenis, tačiau kartu vis kietėja ir trumpėja. Galbūt klientas turi emocinių problemų, jaučia stresą ar baimę, patiria daug sunkumų darbe arba nesiseka meilė. Viena iš pirmųjų savigynos priemonių, kurią naudoja kūnas, yra raumenų susitraukimas. Raumenys pasiruošia kovoti ir sustingti – tai vienas iš seniausių instinktų, atsakų į pavojų. Po to raumenys vis tiek išlieka įsitempę, nors stresinė situacija yra pasibaigusi. Jie vis tiek yra sustingę, laikomi baimės ir gėdos jausmo.
Kitais žodžiais kalbant, mūsų kūnai parodo mūsų emocinio ir psichologinio gyvenimo būklę. Kai žmonės ateina pas mane ir paklausiu jų: „Kas sukėlė tokį skausmą?", dažniausiai gaunu atsakymus: „Miegu per kietoje lovoje" arba: „Matyt, ką nors ne taip pakėliau." Beveik visada jie kaltina kažkokią veiklą ir retai susieja skausmą su emociniu ir psichologiniu gyvenimu. Taigi dažniausiai turiu pasikapstyti ir padėti jiems ieškoti, kas galėjo sukelti stresą jų gyvenime, suprasti, kaip psichologinės ir emocinės problemos gali sukelti nugaros skausmą.

Penki žingsniai link laisvės nuo skausmo

1. Panaikinti simptomus atpalaiduojant vieno raumens spazmus.
2. Atkurti kūno struktūrą, laikyseną.
3. Suvokti, kas galėjo sukelti jūsų gyvenime stresą. (Naudodamas šį būdą dirbu su klientu holistiškai ir matau labai stiprų poveikį).
4. Tyrinėju pagrindinius kliento judėjimo įpročius: kaip jis atsisėda prie stalo, kiek ilgai jis gali nejudėti, kaip jis vaikšto ir t. t. Tikslas yra išmokyti klientą judėti taisyklingiau, kad nugara patirtų mažiau streso, atsipalaiduotų ir tarp slankstelių atsirastų daugiau vietos. Tai yra labai svarbi apsaugos priemonė nuo skausmo.
5. Visapusiški namų darbai.
Be to, žmonės ateina skųsdamiesi ne vien nugaros skausmais. Ne taip seniai vyriškis atėjo pas mane skųsdamasis stipriu kelių skausmu. Jam buvo diagnozuotas, kad susidėvėjusi kelio sąnario kremzlė. Osteopatas bandė gydyti keliais būdais, tačiau nei vienas iš jų neveikė. Tada jis klientui pasakė: „Jums teks gyventi su šiuo skausmu visą gyvenimą." Fizinė terapija taip pat nepagelbėjo.
Pažvelgiau į skaudamą koją ir pamačiau, jog jos struktūra buvo pažeista. Viršutinė kojos dalis buvo pasisukusi į vidinę pusę, tai vertė apatinę kojos dalį pasisukti į išorę, kad išlaikytų pusiausvyrą. Populiariai kalbant, mes tai vadiname X formos kojomis, nes kai kojos suglaudžiamos, jos sudaro X formą. Kai žmogus sulenkdavo kelius, jo kojų apatinė dalis neturėdavo atramos ir tai sukeldavo didelę kelių įtampą.
Pasakiau: „Pirmas dalykas, ką aš padarysiu, tai pabandysiu atkurti jūsų kojų struktūrą." Taigi mes ilgai dirbome, kol kojų padėtis buvo ištaisyta. Tai sumažino kelių skausmą. Ganėtinai greitai šis žmogus vėl galėjo šokti – jam labai patiko salsa – ir bėgti be jokių sunkumų. Paskutinį kartą, kai jį mačiau, jis jautėsi devyniasdešimt aštuoniais procentais geriau.
Šios pavyzdinės istorijos iškelia vieną svarbų klausimą: kodėl įprastinė medicina nekreipia dėmesio į tokio tipo darbą? Mano nuomone, medikai sutelkia dėmesį į mažas kūno sritis, lokalizuoja problemą. Tai redukcionizmo atstovų metodas. Pavyzdžiui, dėmesys yra sutelkiamas tik į kelį, nesivarginant pažvelgti į viso kūno struktūros santykį su paveikta vieta. Taigi gydytojas gali pažiūrėti į kelį ir pasakyti: „Na, aiškiai matomas kelio uždegimas, taigi logiškiausias sprendimas būtų išrašyti vaistų nuo uždegimo." Jei tai nepadeda, jis nusiųs pacientą pas terapeutą. Dažnai matau klientus, kurie bandė visokio tipo būdus ir po kelių seansų su manimi jie jautėsi daug geriau.

Besikeičiantis požiūris

Požiūris lėtai keičiasi. Struktūrinis ir holistinis supratimas vis labiau plinta ir susijęs su kūno pratimų svarbos atgimimu. Yra atliekama daugiau tyrimų, kurie sieja kūno struktūrą su žmogaus sveikata. Tai gali pakeisti mūsų požiūrį į skausmą. Tiksliau sakant, vis daugiau sportininkų ir šokėjų ateina į klinikas dėl savo problemų, nes jiems reikia atsikratyti skausmo, kad galėtų siekti aukščiausio lygio rezultatų, bet tradiciniai metodai jiems jau nebegelbėja.
Aš pats vis išmokstu ko nors naujo, suprantu, kaip dirbti su kenčiančiais skausmą žmonėmis, , ir tai mane žavi, nes padėti žmonėms, kurie kenčia nuo lėtinio skausmo, yra labai didelė dovana. Bet kas, kas susidūrė su lėtiniu skausmu, žino, kad tai visiškai sugriauna gyvenimą, nes nuo tos minutės, kai atsibundate, iki minutės, kai užmiegate – jei dar galite miegoti – skausmas sunaudoja visą jūsų laiką ir energiją bei sukelia labai daug nepatogumų.
Galėti išgydyti skausmą ir mokyti, kaip tai padaryti, –visada bus aktualu, nes tiesa yra ta, kad žmonės per savo evoliuciją niekada taip ir neprisitaikė stovėti ant dviejų kojų. Mes jaučiamės nesaugūs tokie, kokie esame. Nuo to laiko, kai vaikščiojome keturiomis, niekada taip ir neišmokome stovėti taip, jog mūsų kūnas išlaikytų taisyklingą laikyseną. Mes praradome ir uodegas. Todėl tokie žmonės kaip aš visada turės ką veikti. Jie visada turės darbo, nes nugaros skausmas yra neatsiejamas nuo žmogaus.
Mūsų šiuolaikiškas miesto gyvenimo būdas tikrai nepagerino padėties. Ilgai sėdėdami prie stalo ar patogiuose foteliuose, nesportuodami mes prarandame ryšį su kūnu, o tai yra pagrindinė skausmo priežastis. Prie viso to prisideda ir lėtinis mus slopinantis kūno sąstingis, o veikiami spazmų raumenys negauna pakankamai dėmesio, kol mes pagaliau pajaučiame skausmą ir mūsų kūnas tada šaukia: „Ei, tvarkyk mane! Dabar!"
Netgi jei ir nepastebime, mūsų pirmasis poreikis išgerti vaistų nuo skausmo ar migdomųjų sukelia raumenų įtampą. Taigi kuo daugiau vaistų, tuo ratas vis labiau tampa užburtas ir įtraukia vis daugiau žmonių.
Beveik visi iš mes netinkamai suvokiame skausmą. Jis kelia nepatogumų, todėl mes norime jo atsikratyti kuo greičiau. Tačiau tai yra kūno siunčiamas ženklas , kad kažkas yra negerai. Skausmas yra glaudžiai susijęs su nervų sistema. Pagrindinis tikslas – išlaikyti mus sveikus. Jis nusipelnė mūsų pagarbos, dėmesio ir supratimo.