Kita

Susitikimas su Aneesha



Susitikimas su Aneesha

Aneesha1Būdama Los Andžele, net tik mokausi ir einu per asmeninės terapijos procesą, bet turiu galimybę ir pakeliauti, susipažinti su naujais draugais, aplankyti senai pažįstamus. Neseniai grįžau iš kelionės po San Franciską, kur buvau nuvykusi aplankyti jau daugeliui pažįstamos ir daugelio mylimos Aneeshos.

Kas nepažįsta Aneeshos, šiek tiek informacijos apie ją. Aneesha daugiau nei 30 metų dirba Neo Reichian terapeute, veda seminarus ir mokymus įvairiose pasaulio šalyse. Ji mokėsi tiesiogiai pas Vilhelmas Reichą, mokslininką, išradėją, psichoterapeutą.

Aneesha sako:

„Aš naudoju Reicho tipo kvėpavimą ir judesius, kūne sukuriančius galingą energiją, kad žmonės galėtų išreikšti emocijas ir jausmus. Vaikas gimsta pilnas švarios energijos, kuri teka jame iš nepaaiškinamo šaltinio. Tačiau vaikui augant, jis yra apribojamas prieš jo paties natūralią prigimti ir jame sukuriamas vidinis pasidalijimas. Tai atsitinka beveik kiekvienam žmogui. Skaudžiausiai mus sąlygoja ir apriboja emocijose ir seksualume.

„Nesijuok... Neverk... Nepyk... Neliūdėk..." Tai yra daugeliui pažįstami teiginiai. Visas emocijas ir jausmus teko nuryti, užspausti, paslėpti nuo kitų ir net nuo savęs.

Tokiu pat būdu buvo užspausta, nudanginta į pačius giliausius kampelius ir seksualinė energija: „Neliesk savęs... Neturėk seksualinių minčių... Seksas - tai purvina... Nesimasturbuok..." V. Reichas atrado, kad daugelio jaučiamo apmirimo, sustingimo priežastis yra užgniaužtas seksualumas."

Aneesha šiuo metu  San Franciske  mokosi seksologijos pagrindų terapijos. Ši terapija padeda iš naujo susijungti su natūralia seksualinės energijos tėkme. Tam tikri pratimai, švelnus savęs tyrinėjimas, lietimas, glostymas ir jutimas padeda labiau atsipalaiduoti seksualume.

Šios žinios ir patirtis suteiks naujo skonio ir kokybės Aneeshos grupėms. Džiugi naujiena - Aneesha atvažiuoja į Lietuvą liepos 23 - 26 d. Seminare dalyvaus ir latviai bei iš Rusijos atvykę Aneeshos draugai. Seminaro tema - išsilaisvinimas iš  emocinių ir seksualinių apribojimų.

Kartu su manimi į kelionę leidosi V. Tubaitė (Sajeela). Ji su manimi kartu studijuoja  Primal terapiją. Taigi įspūdžiai iš kelionės!

Vieną dieną automobiliu visos trys leidomės į kelionę po San Francisko apylinkes. Pro langus skriejo nepaprasto grožio vaizdai. Tai Aneeshos jaunystės mylimiausios vietos. Važiavome  Redwood miškais, kur iškart pasijautė senoji indėnų dvasia. Būtent čia gyveno daugelis indėnų genčių. Gigantiški medžiai alsuoja didingumu ir paslaptimi.

Toliau kelias vedė į  Bodega įlanką, kur auginamos austrės.  Pietauti sustojome itin įdomioje vietoje, kur buvo pastatytas Hičhoko filmas „Paukščiai". Jausmas buvo neparastas, nes valgant lauke, paukščiai tiesiog drastiškai spokso į maistą. Mums jau pakylant nuo stalo, Vilija metė gabalėlį žuvies paukščiams. Patikėkit, pasijaučiau kaip kino filme ir ėmiau kaip gera aktorė klykti, nes staiga paukščiai visi būriu puolė link  mūsų. Už klyksmą galėjau būti nominuota Oskarui.

Tęsėme kelionę. Mašinoje vyko diskusijos apie terapijų poveikį žmonėms. Pagrindiniai gvildenami klausimai  buvo,  tai vis dėlto, kuri terapija padeda, o kuri ne? Kuri terapijos rūšis nuveda žmogų į  pačias giliausias pasąmonėn nukištas žaizdas, o kuri tik apvalo paviršiuje susikaupusias problemas? Kas vyksta kūne ir smegenyse atliekant tam tikrus pratimus ir meditacijas? Kiek ilgai trunka po seminarų atsiradęs gerumo jausmas ir kodėl?

Kelionė baigėsi Healdsburg miestelyje, į kurį atvykom pervažiavusios Kalifornijos vynuogynus. Šis miestas žymus geros kokybės vynais.

Kaip Ošo kalbėjo apie rytų ir vakarų sintezę, taip ir mes bandėme apjungti žinias ir patirtį. Susitikimas mums visoms buvo didžiulė dovana ir įkvėpimas. Kiekviena turėjome daug naujų atradimų ir žinių. Todėl šis susitikimas  buvo tarsi įvairių metodų sintezė: Reicho pulsacijų ir A. Janovo Primal terapijos, seksualumo pagrindų terapijos ir Ošo meditacijų. Iš to gimė daug naujų idėjų, įžvalgų bei ateities vizijų.

Prasidėjus Vandenio erai,  buvo kalbama apie naujo tūkstantmečio dvasingumo erą, bet sunku buvo įsivaizduoti, kaip tai vyks. Tačiau atsitikus ekonominei krizei pasauliniu mastu, atsirado galimybe atsigręžti į save. Todėl tikiu, kad tai, ką darau, taps vidinės stiprybės šaltiniu tiek man, tiek jums visiems. Labai noriu pasidalinti ne tik tuo, ką matau ir kur būnu, tačiau ir savo žiniomis bei atradimais. Tačiau visko yra kur kas daugiau, negu įmanoma surašyti vienu kartu. Tad noriu tai daryti po truputį, žingsnelis po žingsnelio. Todėl kol kas trumpai apie Primal terapiją.

A.Janovas sako: „Gilų pasąmonės pasaulį reikia ištyrinėti. Ši pasąmonė niekada nebus suprasta žodine kalba.  Kaip negalime susiklabėti su gyvatėmis, salamandromis, lygiai taip pat negalime susikalbėti su jų smegenimis, kurios taip pat yra mūsų semgenų dalis. Pasąmonė su mumis nuolat kalba sava kalba, tačiau dažnai mes nesuprantame ir negalime kalbėti pasąmonės kalba, kadangi  ši kalba yra nežodinė."

Pagrindinė dr. Janovo mintis ir tiesa yra tai, kad daugelis pasaulio siūlomų terapijos rūšių, klasikinė psichoterapija, padeda retai ir tik paviršiniame sluoksnyje. Norint pasiekti giliausias pasąmonės gelmes (pvz., laikotarpį prieš gimimą, patį gimimo procesą), kurių metu įvyko daug traumų  galima Primal terapijos būdu ir eiliškumo tvarka. Primal terapija pagrįsta evoliucijos raida. Tolesniuose straipsniuose tikiuosi plačiau apie tai papasakoti, pasidalinti savo atradimais bei įžvalgomis. Man tai yra labai tikra, čia aš atrandu tai, ko taip ilgai ieškojau. Ir tai yra brangiausios lauktuvės, kurias galėsiu jums parvežti iš ten, kur esu dabar.

Su nuoširdžiais linkėjimais ir meile -

Danute/Sarani