Konsteliacija

Žmogus ir sistema



Žmogus – socialinė būtybė. Realizuoti savo tikslus ir patenkinti savo poreikius jis gali tik tarp panašių į save. Tik priklausydamas sistemai (šeimai, darbo kolektyvui, visuomeninei organizacijai), žmogus patiria jausmą, kad kažkam priklauso, tik čia jis gali gauti dėmesį, palaikymą ir emocinį kontaktą.

Deja, žmonės, būdami toje sistemoje, ne visada gauna tai, ko nori. Gana dažnai vietoj palaikymo ir dėmesio iš kitų sistemos narių gaunama kritika ir agresija.

Visgi žmonių sistemos atsiranda ir vystosi pagal tam tikrus dėsnius. Kad gerai funkcionuotų visa sistema, joje esantis žmogus visų pirma turi būti savo vietoje, turėti gerą kontaktą su sistemos raidos dinamika bei lanksčiai reaguoti į visas permainas. Tokiu atveju įmanomi kokybiški, gilūs žmonių tarpusavio santykiai.

Jei technines sistemas puikiai aprašo kibernetika, tai daryti įtaką žmonių tarpusavio santykių kokybei leidžia vokiečių gydytojo ir psichologo Berto Helingerio sisteminio išdėstymo (arba konsteliacijos) metodas.

Daugelio metų praktika konsultuojant šeimas ir organizacijas suteikė jam galimybę rasti ir aprašyti santykių raidos dėsnius, o pats metodas leidžia išspręsti praktiškai bet kurią užduotį, susijusią su žmonėmis, situacijomis ar savo paties pasauliu.

Šis metodas suteikia galimybę naujai pažvelgti į egzistuojančius santykius, asmenybės ribas bei savo vietą sistemoje. Dalyvavimas šiame procese suteikia galimybę naujai pažvelgti į savo giluminius jausmus ir sudėtingų gyvenimo situacijų priežastis. Sukuriama erdvė, padedanti išspręsti konkrečias dalyvių užduotis ir rasti išeitį iš sudėtingiausių gyvenimo problemų bei situacijų.

Geriau pažindami sisteminės dinamikos veikimo principus, galime geriau prognozuoti ir daryti įtaką savo santykių raidai.

Taip pat žr.:

Straipsnis AR SAVO LIGOMIS SERGAME?

Straipsnis AR PAŽĮSTATE ŠĮ ŽMOGŲ?

ŠEIMOS KONSTELIACIJOS MOKYMAI, IV DALIS

ŠEIMOS KONSTELIACIJOS MOKYMAI, V DALIS