Knygos

Osho „Intuicija: žinojimas anapus logikos“



intuicijaĮvaldę meną klausytis intuicijos balso, nustebsite – intelektas gali klysti, o intuicija neklysta niekada. Ji – neklaidinga ir visad parodo, kokie turi būti jūsų veiksmai.

– Osho

 

Kas yra intuicija? Ar ją vieni žmonės turi iš prigimties, o kiti negali net tikėtis, kad ją kada nors pažadins? O gal intuicijos galime išmokti kokiuose nors kursuose pagal iš anksto paruoštas formules? Ir gal galime tai padaryti be didelių pastangų ir ryžto?

Intuicija yra tiesioginis tikrovės suvokimas, kurio neiškreipia išankstinės nuostatos ir prietarai. Tai yra pažinimas, peržengiantis logikos ir racionalaus protavimo ribas. Osho tvirtina, kad intuicija yra įgimta savybė ir kad ją turi visi. Tačiau suaugę žmonės dažniausiai netenka sąlyčio su daugeliu savo įgimtų talentų. Vienas iš jų yra ir intuicija. Daug kas net netiki, kad ji apskritai egzistuoja. Dėl to didžia dalimi kalta mūsų auklėjimo sistema. Esame mokomi saugumą vertinti labiau nei pažinimą, mus įspraudžia į loginio mąstymo rėmus ir dėl to mes turime paaukoti gebėjimą jausti intuicijos užuominas, kurios dažnai padeda žmonėms tapti genijais. Mums niekas nepaaiškina, kaip suprasti savo instinktų kalbą ir pasinaudoti jų patarimais, kad galėtume augti ir tobulėti.

Šioje knygoje Osho tiksliai apibrėžia, kas yra intuicija ir kaip atpažinti, ar turime ją patys ir ar turi ją kiti žmonės. Skaitytojai išmoks atskirti tikrą intuiciją nuo „mąstymo apie geidžiamus dalykus“, kuris dažnai skatina klysti ir kurio vaisiai mums būna nemalonūs. Knygoje pateikta daug specifinių meditacijų ir pratimų, kurie skirti įgimtai intuicijos dovanai lavinti. Ji skirta žmonėms, kurie nori išmokti daryti geresnius sprendimus ir susikurti natūralesnę vertybių sistemą, grįstą jų individualiais potyriais ir įgimta išmintimi, o ne išorinių jėgų primestomis taisyklėmis bei dogmomis.